“Hopelijk wordt El Paso in ere hersteld”, dan kunnen de cowboys weer zegen vieren!

0
916

8167564El Paso, het westerndorpje tussen de Wuustwezelse velden, staat te koop. En dat betekent onzekere tijden voor het handjevol lokale cowboys dat er zich nu nog op zondag uitleeft. “Wij hopen op een nieuwe eigenaar die onze passie deelt en die het El Paso van weleer weer in ere herstelt”, klinkt het.

Het dorpje werd genoemd naar een Texaans stadje en is intussen al 41 jaar de thuishaven van menig re-enacter – mensen die in hun vrije tijd historische figuren gestalte geven. In de jaren ’80 kuierden er tientallen cowboys door het dorp, dat zelfs een bank, een saloon, een galg en een hele reeks huisjes omvat. Het Wuustwezelse El Paso heeft zelfs een eigen kerkhof, een politiekantoortje en een kapperszaak in western-thema. “We hebben in het verleden zelfs een kapper gehad die haren knipte zoals dat in het wilde westen gebeurde”, herinnert Paul Klitz, die een luitenant speelt, zich. “Die man is helaas overleden en tegenwoordig kan je je haar hier niet meer laten knippen.”

Kostuum zelf gemaakt

Het idee achter El Paso is hetzelfde als dat van andere re-enactments. De historische figuren willen bezoekers een idee geven van hoe mensen in het wilde westen leefden, door dat uit te beelden. En dat moet natuurlijk zo accuraat mogelijk gebeuren. Zo speelt Paul al bijna achttien jaar een luitenant van het Zuidelijke leger. De outfit die hij wekelijks draagt, heeft hij volledig zelf samengesteld. “Ik ben zelfs naar Duitsland getrokken om de stof te kopen”, vertelt hij. “Daar vond ik een fabriekje dat die stof nog maakt zoals dat in de 19de eeuw gebeurde. Mijn rol is die van een luitenant van de ‘First Texas Compagnie Star Rifles’. Dat waren de eerste soldaten van Texas, nadat de staat zich op 1 februari 1861 afscheurde van het Noorden.”

Taferelen

Om het westernleven aan de bezoekers te tonen, voeren de re-enacters ook taferelen op. Zo kon een handvol bezoekers afgelopen weekend zien hoe veedieven de strop krijgen. Tot een tiental jaren geleden werden in het Wuustwezelse cowboydorp overigens allerlei westerntaferelen nagespeeld. Cowboy Billy herinnert zich nog de mooie tijd, toen de grote saloon nog elke week een vol huis had. “Toen werd er ook muziek gespeeld, en kwamen de re-enacters van heinde en ver”, vertelt Billy. “Nu blijven we nog met een paar man over. En onze toekomst is niet langer zeker.”

Billy doelt daarmee op het feit dat het dorp te koop staat. Het wordt dus afwachten wat de nieuwe eigenaar ermee wil doen. Hoewel de bestemming ‘western’ ook voor de toekomst geadviseerd wordt, zijn andere plannen altijd een optie. Maar de re-enacters hopen natuurlijk op een tweede adem voor El Paso. “De laatste jaren is het dorp wat verwaarloosd, een gevolg van een jarenlang dispuut over de vergunning”, zegt Klitz. “Nu dat achter de rug is, hopen we dat een nieuwe eigenaar het westerndorp heropbouwd zoals het ooit was. Wat wij gaan doen als dat niet gebeurt? Tja, dan is onze tijd hier voorbij. Maar we hebben buiten dit dorp ook nog altijd jaarlijks zo’n twintig evenementen waar we onze historische kostuums kunnen aantrekken.”

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER