Drones van Politie ook ingezet bij evenementen!

0
609

politiedroneDe onbemande vliegtuigen die Defensie sinds begin april gebruikt om de Antwerpse haven te controleren, zullen ook ingezet worden voor grote evenementen. Zo was de Ten Miles een van de testcases. De toestellen, die vanop het oude vliegveld van Brasschaat vertrekken, zijn zeven meter lang en kunnen een achttal uren in de lucht blijven.

Met de terreurdreiging en het feit dat de haven van Antwerpen een mogelijk doelwit was/is, werd besloten om de B-Hunters, de onbemande uit de kluiten gewassen drones van het Belgisch leger in te zetten. Drie van de toestellen zijn van Florennes naar het oude vliegveld van Brasschaat gebracht. Van daaruit trekken ze elke dag opnieuw naar de haven van Antwerpen. Na al meer dan negentig uren sinds begin april of gemiddeld minstens drie uren per dag. Een handig hulpmiddeltje om een terrein van 130 vierkante kilometer met 14.000 schepen per jaar en 200 miljoen vrachten te controleren.

“De toestellen worden inderdaad in eerste instantie ingezet uit het oogpunt van antiterrorisme”, zegt Jeroen Nissen, bevelvoerder van de scheepvaartpolitie in Antwerpen. “Ideaal, want met gewone drones kunnen we in de haven niets doen. De zuidkant is een aanvliegroute voor Belgocontrol, vliegen boven chemische bedrijven is verboden net als over Doel en hoogspanningskabels. Met de toestellen van het leger, lukt het wel omdat die op minstens anderhalve kilometer hoogte vliegen.”

Maar de scheepvaartpolitie maakt van de nood wel een deugd. Het leger heeft de toestellen in het verleden ook al ingezet voor bijvoorbeeld wildbeheersing in de Ardennen, controle op de visserij aan de kust of opdrachten voor de douane. Of buitenlandse missies in bijvoorbeeld Bosnië of Congo.

“Bij de Ten Miles hebben we het toestel ook wat laten rondvliegen”, gaat Jeroen Nissen verder. “Want voor openbare orde en veiligheid mogen we die ook inzetten.” Een minpunt wel: als de grote drones iets verdacht zien zoals bijvoorbeeld een inbraak, dan kunnen de beelden niet gebruikt worden. “Tenzij we op voorhand gevraagd zijn door het gerecht en de BOM-magistraat daar toelating voor heeft gegeven”, aldus Frederik Vansina, chef van de Luchtcomponent. “Dan kunnen die beelden wel gebruikt worden.”

Defensie heeft momenteel twaalf van die drones die nog tot 2020 in de lucht blijven. Daarna worden er zes vervangen en nog eens zes anderen tegen 2030. (HLN)

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER